MAUNO MATTILA — MEDIALUKUTAITO HUKASSA


Tavallisesti en kirjoita bloggauksia reaktiivisesti, vaan pohdin aiheita ajan kanssa. Joten teen poikkeuksen tämän tekstin suhteen. Sain tänä aamuna puhelun ystävältäni, joka kertoi Mauno Mattilan kirjoittaneen minusta Facebookissa. En tunne Maunoa henkilökohtaisesti, mutta hänen tapansa kirjoittaa on saanut aikaan kuohuntaa sosiaalisessa mediassa aika ajoin. Arvioin Maunon esittämiä väitteitä kriittisesti ja lainaan hänen julkaisuaan, joka kirjoitettiin 4.2.2019. Facebookissa julkisesti. 

”TOSITARINA SEURAKUNNAN VARTIJOISTA

"Olen läheltä seurannut eräältä paikkakunnalta vaiheita, jotka ansaitsevat tulla kerrotuksi varoitukseksi, rohkaisuksi ja Kristuksen kunniaksi."

"Minä tiedän, että minun lähtöni jälkeen teidän keskuuteenne tulee julmia (kirj. alistavia) susia, jotka eivät laumaa säästä." - Apostolien teot 20:29”

Mauno aloittaa kirjoituksensa luomalla vaikutelman, että hän kirjoittaa nyt tositarinan. Asemansa hän oikeuttaa ”läheisellä suhteella”, joka hänellä on seurakuntaan, josta hän sanoo kirjoittavansa. Seuraavaksi oikean tiedon asemaa vahvistetaan lainaamalla Raamattua. 

”Kun valitaan seurakuntaan työntekijää, tulisi se tehdä jumalallisessa neuvonpidossa ja rukouksessa, sillä Pyhä Henki haluaa ilmaista sen, kenet tulee valita. Näin kävi tässäkin seurakunnassa, että Pyhä Henki ilmaisi profetian kautta kenet tulisi valita työntekijäksi, mutta sitä ei valittu, koska mies oli inhimillisesti katsottuna vähäpätöinen oman seurakunnan jäsen.” 

"Seurakuntaan valittiin parhaat suositukset saanut nuori innokas mies, joka ei ollut lammas vaan susi lampaiden vaatteissa. Hän vaikutti ideoineen ja kauniiden puheiden perusteella enemmän lampaalta, kuin tuo toinen todellinen lammas, jonka Herra lähetti toisaalle."

"Sinun vihollisesi huusivat kokoushuoneessasi, he pystyttivät omat merkkinsä merkeiksi sinne." - Psalmi 74:4"

Mauno tekee pitkälle vietyjä päätelmiä pastorin valintaani liittyen. Ensin hän rakentaa vaikutelman profetian varaan. Idea on seuraavanlainen. Maunon teksteistä toistuu sama logiikka kerta toisensa jälkeen. Hän arvioi avoimesti profetioita ja luo vaikutelmia juuri profetioiden varassa. Mauno näyttää uskovan, että hänen kykynsä arvioida ennustuksia oikeuttaa arvioimaan kritiikin kohdetta, edellisessä lainauksessa minua. Maunon todellinen viesti ilmaistaan seuraavaksi. Olen hänen mukaan susi lammasten vaatteissa. Tämä väite oikeutetaan jälleen Raamatun lainauksella, joka irrotetaan asiayhteydestä ja rinnastetaan minuun.

"Mies poisti saarnapöntön, jossa oli risti ja kantoi sijaan toisen kyyhkysen kuvalla varustetun. Hän vaihtoi lehti-ilmoitukseenkin ristin sijaan kolme kuusta, josta eräs veli mietti kuinka paholainen jättää sormenjälkensä: kuusi, kuusi ja kuusi.

"Mies poisti myös vanhan nettisivun raamattutunteineen, joista itsekin uskoontultuani löysin hyvää opetusta. Ja sisäisesti hän alkoi ajamaan uuskarismaattista linjaa ja opetusta.

"Tämä on kirous, joka käy yli kaiken maan... Minä lasken sen irti, sanoo Herra Sebaot, ja se menee varkaan kotiin ja sen kotiin, joka vannoo väärin minun nimeeni. Se jää sisälle hänen kotiinsa ja kalvaa sen loppuun asti, sekä sen puut että sen kivet." - Sakarja 5:3-4."

Tässä kohden Mauno ontuu todella pahasti kirjoittaessaan asioista, joista hän ei tiedä oikeasti juuri mitään. Totta on, että tein uuden puhujakorokkeen, sillä vanha koroke ei enää palvellut tarkoitusta. Totta on myös se, että puhujakorokkeessa oli kyyhkynen. Mauno on oikeassa myös siinä, että seurakuntamme logo uudistettiin. Mikä ei ole totta Maunon argumentissa? Hän tekee puhujakorokkeen vaihdosta arvion, joka ei pidä paikkansa. Valkoinen kyyhkynen on laajasti käytössä oleva symboli seurakunnissa. Miksi valitsin kyyhkysen symboliksi?

Kyyhkynen kuvaa Jeesuksen ja koko kolminaisuuden yhteyttä. Pyhä henki korostaa tai tuo valoon Jeesuksen Kristuksen ja kaiken sen mitä Jumala on. Tähän liittyy inkarnaatio, sovitus, Jeesuksen sanat ja persoona sekä ylösnousemus. Kyyhkysen muodossa Pyhän hengen kerrotaan olleen läsnä Jordanilla Jeesuksen ottaessa vastaan kasteen.

Mauno väittää seurakunnan logon edustavan numerosarjaa 666. Logolla ei ole mitään tekemistä asian kanssa. Väite on suoraan, kuin jostakin salaliittojen ihanimmista päiväunista. Ensiksikin symbolissa olevat kolme kolmiota kuvaavat seurakunnan julkisivua. Toiseksi kapeat pystyviivat ja keskimmäinen kolmia kuvaavat kolmea ristiä, jotka olivat vanhassa logossa esillä. Kolmanneksi Mauno jälleen vahvistaa väitettään lainaamalla Raamattua. Maunon väite, ristin poistamisesta, ei siis perustu tosiasioihin, vaan hän näyttäisi tietoisesti vääristelevän asioita, joista hänellä ei ole tietoa.

"Tuo mies, jonka uskoontuloksi kutsumansa kokemus tapahtui Seinäjoen Sateet lähetä -illassa, jossa hän koki Jumalan hyväksyntää, innostui suuresti apostoli Patrick Tiaisesta ja hänet otettiin seurakuntaan, josta alkoi hajaannus syntyä ja riidat." 

Mauno näyttää tietävän puolikkaan lauseensa perusteella, jotakin siitä miten uskoon tuloni tapahtui toistakymmentä vuotta sitten. Samalla hän kyseenalaistaa henkilökohtaisen uskoni. Seuraavaksi hän nostaa esille ystäväni Patrick Tiaisen ja arvioi nuoren miehen saavan 1 tunnin puheella seurakuntamme sekaisin. Maunolla on täysin harhaiset kuvitelmat omasta merkittävyydestänsä kriittisenä profeettana. Erimielisyydet puhuja valinnoistamme ovat kyllä totta. Mauno ei kuitenkaan näe omaa osuuttaan erimielisyyksien synnyttäjänä. Hän ulkoistaa ongelmat itsensä ulkopuolella. 

"Seurakunnan kaksi nuorta veljeä ja yksi veteraanisaarnaaja, jolla itselläkin oli kokemusta menestysteologian vääristä opetuksista, olivat perustaneet toiminnan seurakuntaan, jossa he tavoittivat ulkopuolisiakin ja opettivat Raamattua. Nyt he järjestivät eksytyksistä varoittavan illan. Olin itsekin mukana tuolla todistamassa ja niin myös nuo veli, joka oli ollut Kokkolan Uskon sanan eksytyksessä. Häntä tosin eräs vanhemmistoonkin kuuluva kovin sanoin varoitti puhumasta koko asiasta, mutta hän uhasta huolimatta todisti, kuten monet muutkin tuossa illassa eksytyksen vaaroista "pelkäämättä kuninkaan vihaa; sillä koska hän ikäänkuin näki sen, joka on näkymätön, niin hän kesti" (Hepr. 11:27)."

Kirjoitin bloggauksen kyseisen ”veteraanisaarnaajan” toiminnasta raamattupiirin vetäjänä. Voit lukea bloggaukseni linkistä: http://expastorinkahvitauko.blogspot.com/2019/01/tata-et-uskoisi.html

Se miksi Mauno nyt likaa mainettani, johtunee kyseisestä bloggauksesta, sillä hänen toimintansa pelon ja erimielisyyksien synnyttäjänä Alajärvellä on ollut merkittävää.

”Veteraanisaarnaaja mustamaalattiin hajottajaksi, hänet laitettiin puhumiskieltoon, nuorten perustama toiminta lopetettiin ja alkoi taistelu seurakunnasta. Vanha ja raitis veteraanisaarnaaja ei lannistunut. Herra näyttikin hänelle unen, että tulisi kesä, jolloin jäteauto tulisi ja keräisi käärmeen pois, joka oli liikkunut seurakunnassa sisällä.

Vanhemmiston kokouksia pidettiin ennätyksellinen määrä, jossa tuo pastori vakuutti oman uuskarismaattisen linjan puolesta ja jatkoi mustamaalausta, samalla kun taas monet kävi todistamassa ja varoittamasta eksytyksestä. Tuli kevät ja tuli jäteauto, joka vei eksyttäjän pois, mutta vasta sen jälkeen kun synninmitta tuli täyteen, kun tuo paha pastori oli viimeisenä tempauksenaan ajanut seurakunnan israeltyön alas.” 

Kun luen miten Mauno sanoittaa argumenttinsa, voin suorastaan pahoin. Minun vertaamiseni käärmeen pois heittämiseen on jo itsessään kunniani loukkaamista. Toiseksi ”veteraanisaarnaajan” profetia kertoo hänen omasta sisäisestä kivusta enemmän, kuin siitä miten expastori viedään jäteauton lavalla pois Alajärveltä. Profetia on Maunon näkemyksen mukaan siis toteutunut, mutta edelleen minä asun Alajärvellä ja kirjoitan tätä bloggausta omassa kodissani. Maunon väittämä Israel työn alas ajaminen, ei pidä paikkaansa. Seurakuntamme tekee edelleen hyvää Israel työtä. Maunon esille nostama väite perustuu erään yhdistyksen kannattamisen lopettamiseen taloudellisten epäselvyyksien tähden. 

”Martti Luther on sanonut, että kun saatana paljastuu, se alkaa itkemään ja puhumaan rakkaudesta. Mies alkoikin saarnaamaan imeliä rakkauden ja halvan armon puheita, vaikka Sana sanoo, että "älkäämme rakastako sanalla tai kielellä, vaan teossa ja totuudessa" (1.Joh. 3:18).”

Edellä esitettyä väitettä en jaksaisi edes kommentoida, mutta kirjoitetaan nyt jotakin. Ensiksikin on hienoa kuulla, että Martti Luther on kirjoittanut minusta. Sydäntä lämmittää ajatus rakkaudesta, sillä se on niin keskeinen osa kristinuskoa. Aion hyvällä mielellä jatkaa rauhan ja rakkauden kapealla tiellä, eikä tämä tie ole halpa, sillä sen hintana on ollut Jeesuksen viaton veri Golgatalla. 

”Mies jäi mielenterveysongelmien takia pois, hänen avioliitto hajosi ja hän lankesi syntiin, ja Jumalan sana toteutui, sillä "jo ammoisista ajoista heidän tuomionsa valvoo, eikä heidän perikatonsa torku" (2.Piet. 2:3). Seurakunnan tuhoajan palkka on kauhistava. Nyt tuo mies katkerana edelleen ulkopäin mustamaalaa hyvän pahaksi syyttäen omista ongelmistaan ulkopuolisia jakaen katkeria kirjoituksia blogiinsa. Ulkopuoliset eivät näistä vaiheista juurikaan tiedä ja en halua tässä nimejä tuodakaan esille sen enempää, vaan tässä kunnia menee Kristukselle ja voima oli Jumalan sana. Itse olin läheltä seuraamassa, mutta en kovin aktiivisessa osassa kuin rukoillen ja antaen kysymyksiin vastauksia." 

"Kun totuudessa olevat veljet ovat yhtä, on Herra väkevänä heidän keskellään. Ja totuus ansaitse kuitenkin tulla kerrotuksi, sillä toivoisin monien ottavan tästä kertomuksesta vaarin."

"Sillä me emme voi mitään totuutta vastaan, vaan totuuden puolesta." - 2. Korinttolaiskirje 13:8.” 

Se miten Maunon kirjoittaa masennuksesta ja työuupumuksestani on minusta loukkaavaa. Hänen tietonsa perustunee bloggauksiini, jotka ovat julkisesti luettavissa. Kysymys ei ole mistään salaisesta tiedosta, jonka Mauno Mattila on saanut käsiinsä, vaan blogini perusteella tehdyistä päätelmistä. Olen kirjoittanut jonkun verran työuupumuksesta ja masennuksesta blogissani. En pidä siitä, että perheeni mainetta loataan julkisesti. Tekemällä minun siviilielämästäni arvioita Mauno kertoo enemmän itsestään, kuin minusta. Hänen tapansa käsitellä ihmisen elämää kertoo empatian puutteesta enemmän, kuin tosiasioista. 

Voisin kirjoittaa paljon enemmän Mauno Mattilasta, mutta en sitä tee. En näe tarpeelliseksi antaa hänelle enempää huomiota. Minun oli pakko korjata joitakin räikeimpiä arvioita minusta. En voisi elää asian kanssa, sillä minusta väärän arvion antaminen toisista ihmisistä on väärin. Kunnian ja maineen tietoinen likaaminen, ei ole sekään mikään pieni asia. Näin sosiaalisen median aikakaudella, on helppoa heitellä kiviä toisen elämään tietämättä, miten asiat oikeasti ovat.

Kommentit

  1. Kyllä, kun lukee tämän Mattilan kirjoituksia niin voisi sanoa, että tämä on maanpäällinen demoni joka häärää netin ihmeellisessä maailmassa ja käy kaikkien uskovaisten kimppuun ja yrittää masentaa ja lamaannuttaa kansa matkaavan. Kun luki tuon Mattilan kirjoituksen tuli mieleen kuinka paljon tuossa Mattilan kirjoituksessa on kuusiaidan sisältä olevan pariskunnan mielipiteitä.
    Miten tuolla Mattilalla on aikaa tuolla koukkia ihmisiä. Onko tuo mies edes töissä vai yhteiskunnan elätti jos näin on niin avustukset pois ja käpy mettään.🤭.

    VastaaPoista

  2. Mauno Mattila taitaa olla aina paikalla kun tapahtuu sellaista että ihmistä kohtaa vaikeudet tai seurakuntaa. Ei kuitenkaan tukijana, vaan syyllistäjänä ja tuskan ja ahdistuksen lisääjänä. Herra punnitkoon myös Maunon ja nähköön motiivit ja vaikuttimet tämän kaltaiseen käytökseen.

    VastaaPoista
  3. Rauhan tervehdys.

    "Ja hän voi säälien kohdella tietämättömiä ja eksyviä, koska hän itsekin on heikkouden alainen." - Heprealaiskirje 5:2

    Tässä olisi nyt rehellisempää kuten Patrick Tiaisenkin myöntää, että oma linja ei ollut Raamatun linja vaan haluttiin ajaa jotakin toista linjaa, ja kun se nyt on kärsinyt tappion, niin ei auta katkeruudesta käsin tilittää sitä, miksi ei suksi luista.

    Minuthan sinä Rimpeläinen blokkasit Facebookista sen yhden kommentin takia, kun nuhtelin ja varoitin sinua Patrick Tiaisesta sekä hänen ajamastaan menestysteologiasta, jota hän ei pahemmin peitellyt.

    Tunnen isäsi, kuten tiedät, ja vuosi sitten hän tuli meidän veljespiiriimme ja silloin minä rakkaudellisesti sanoin, että puhu pojallesi, että palaisi tuolta tieltä, sillä hänelle käy vielä hullusti. Ja se ei tapahdu siksi, että minä niin sanon tai että ihmiset hyökkäisivät, vaan koska ajamasi etsijäystävällinen liberaali linja ei ole Jumalan linja, sillä Jumalan valtakunta menee eteenpäin vain ristin kautta. Ilmeisesti isäsi ei puhunut sinulle tai sinä et ole häntä kuunnellut, kun tilanne on nyt tämä.

    En iloitse tässä inhimillisestä tuskastasi enkä puhu korkealta, sillä olin itsekin Patrick Tiaisen siunattavana ja olin menestysteologiassa kiinni sitä opettaen. Ja tiedän, kuinka vaikea on tunnustaa se, että on mennyt harhaan, ja minä luulin kaiken olevan lopussa, kun tein tunnustuksen menestysteologian harhasta ja ensimmäisen videoni. Jumala kuitenkin näki asian toisinpäin ja se mikä oli ristin ja kuoleman paikka, olikin uuden elämän paikka.

    "Totisesti, sinä panet heidät liukkaalle, perikatoon sinä heidät syökset. Kuinka he joutuvatkaan äkisti turmioon! He hukkuvat, heidän loppunsa on kauhistava. Niinkuin unen käy herätessä, niin sinä, Herra, kun heräjät, heidän valhekuvansa hylkäät." - Psalmi 73:18-20

    Jumala on peljättävä, ihan oikeasti. Minä olen nähnyt menestysteologiasta ja muista harhoista sekä synnin pettämänä niin monen leikkaavan sitä mitä on kylvänyt, että pelkään todella Jumalan edessä - en niinkään ihmisten. Herra voi ottaa sinut tai minut pois koska vain, mutta Hän on myös pitkämielinen ja laupias.

    Jeesus Kristus rakastaa sinua ja kutsuu sinua ristin luo, niin kuin tuota erästä veljeä seurakunnastasi, joka oli myös Kokkolan eksytyksessä minun tavoin mukana. Hän on vajavainen kuten minäkin, mutta sai armon kun tunnusti ja hylkäsi syntinsä. Golgatan veressä on tänäkin päivänä voima pestä pois syntejä, joita ihmiskäskyt ja ihmisten opit eivät kykene poistamaan koskaan.

    ... jatkuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä ei ole kyse sielullisesta, vaan hengellisestä kysymyksestä.

      Kirjoitit aikaisemmin: "Unelmani seurakunnasta, joka olisi ihmisen näköinen, ajassa mukana oleva ja erilaisuuden hyväksyvä alkoi kriisin keskellä menettämään voimansa", mutta onko tämä unelmasi varmasti ollut Jumalasta?

      Jospa seurakunta ei pidä olla turmeltuneen ja lagenneen ihmisen näköinen, vaan siinä on oltava Kristuksen kuva? Sehän ei ole ihmisten seurakunta, jossa ihmisten tahtoa toteutuu, vaan Jumalan seurakunta, jossa taivaallisen Isän hyvä tahto toteutuu.

      Ja jospa seurakunnan ei pidäkään olla ajassa mukana oleva, vaan kuten apostoli kirjoittaa: "Älkääkä mukautuko tämän maailmanajan mukaan, vaan muuttukaa mielenne uudistuksen kautta, tutkiaksenne, mikä on Jumalan tahto, mikä hyvää ja otollista ja täydellistä" (Room. 12:2). Jospa se vanha risti on sittenkin Jumalan voima?

      Ja jos hyväksymme aina erilaisuuden, koska olemme varmasti kaikki erilaisia joissakin kohdin, niin olemmeko lopulta siinä, että seurakunnassa heilutetaan islamin lippua ja pride lippua, jos hyväksymme toisen hengen? Kävihän kerran Jumalan seurakunnassa niin, että "vihollisesi huusivat kokoushuoneessasi, he pystyttivät omat merkkinsä merkeiksi sinne" (Ps. 74:4).

      Tämä mitä sanoin voi tuntua tuomitsemiselta, mutta mitä jos se onkin ihan aitoa, vilpitöntä ja sydämestä tulevaa huolta sielustasi? Kirjoitin samanlaisen viestin Patrick Tiaiselle kuin sinulle, ja usko minua kun sanon, että en kirjoita tätä siltä paikalta, että olisin ollut parempi, vaan olen käynyt tuon tien läpi ja tästä matkastani olen kertonut esimerkiksi tässä.
      https://www.youtube.com/watch?v=xmIP1asbJPU

      Isä odottaa kotona tuhlaajapoikaa, joka on tehnyt virheen ja pelannut pelinsä loppuun. Palaa takaisin muinaiselle polulle, sille joka alkaa Golgatalta ja päätyy taivaaseen.

      "Ennenkuin minut nöyryytettiin, minä eksyin, mutta nyt minä noudatan sinun sanaasi." - Psalmi 119:67

      Siunauksin, MM.

      Poista
    2. Maunolla tuntuu olevan muumit vähän vuorilla. Suhtaudutaan nätisti.

      Poista
  4. Jepjep. Mauno jatkaa samalla linjalla. Maunon viimeisin suoritus nosti hänet KKK:n listalle. https://kovat-kuivat-kylmat.fi/

    VastaaPoista
  5. Mauno Mattilasta on tehty mielenkiintoinen video otsikolla "Onko Mauno Mattila Suomen suurin eksyttäjä?" Olihan se aikakin että joku paljastaa tämän paholaisen kätyrin. https://www.youtube.com/watch?v=O9bAMECF2O8

    VastaaPoista

Lähetä kommentti